Många av oss har idag åtminstone en laptop liggandes hemma som kanske inte används allt för ofta, av den simpla anledningen att den nu har ett par år på nacken och är därför lite långsam och slö, framför allt i uppstarten och när man ska starta program, speciellt i jämförelse med moderna datorer. Men bara för att datorn är gammal, har ett äldre operativisystem installerat, innebär det inte att den är värdelös eller bortom ”räddning” om vi ska kalla det så. Det finns lite enkla knep ni kan göra för att återigen väcka liv i den gamla datorn, utan att behöva köpa er en helt ny.
Uppgradera komponenter
Det du först måste överväga är om du är villig att spendera några kronor på att väcka liv i datorn, kontrollera vad detta skulle kosta kontra priset för en helt ny dator. Men köpte ni er en ”värstingdator” för ett par år sedan, för en dyr slant, då kan det vara värt att lägga ner någon krona på maskinen idag, för att göra den till en dator som kan mäta sig med budgetdatorerna från 2017. Först och främst behöver vi uppgradera eller byta ut några komponenter i datorn. Vi börjar med hårddisken, som i regel är en SATA eller IDE hårddisk som är långsam tack vare de rörliga komponenterna inuti. Byt ut den mot en SSD hårddisk istället, köp en med begränsat utrymme, för att undvika att priset skenar iväg. Byt ut den hårddisk som sitter i och ersätt den med denna SSD, samtidigt som ni använder en HDD låda där ni kan installera er gamla hårddisk och sedan använda den som en extern HDD. Genom att byta till en SSD så kommer ni att se en väsentlig skillnad i hastighet på datorn när den startar upp och laddar program.
Det andra ni kan göra är att byta ut eller installera mer minne i datorn. Dom flesta har två platser för minnesmoduler men använder i regel bara ena. Det kan därför vara lönsamt att antingen ta ut den gamla modulen och köpa två helt nya, exempelvis 4GB moduler, som inte är allt för dyra. Genom att använda tvåkanalsläge kommer ni öka prestandan men mer minne gör också att datorn är kapabel att hantera fler processer samtidigt, utan att det drar ner prestandan på datorn.
Installera om operativsystemet
När dessa två enheter har uppgraderats eller bytts ut, då behöver datorn ett nytt operativsystem. Det är inte säkert att det finns drivrutiner som stödjer det senaste operativsystemet så kontrollera på datortillverkarens hemsida om det finns eller inte, och installera därefter de operativsystem ni föredrar och kan använda. Med en helt ny installation kommer ni att få en ny start med datorn och allt gammalt som installerats genom åren är nu borta. Installera ert valda OS, ett antivirus program samt alla drivrutiner och ni är sedan redo att börja använda datorn igen. Detta kan vara en perfekt lösning för er som vill låta era barn använda datorn i skolarbete eller liknande, använda datorn som ett mediacenter i hemmet och koppla den till tv:n. Men som sagt, kolla vad uppgraderingen skulle kosta er, kontra vad ni skulle behöva lägga ut på att köpa en billig men prisvärd dator. Ligger summan relativt nära varandra, då kan det hellre vara värt att köpa en helt ny, då minskar risken med döda pixlar i skärmen, utslitet tangentbord samt att ni kanske får en processor som har fler kärnor och som är snabbare än den ni har i den gamla datorn.