Högtalare från JBL

JBL är ett amerikanskt företag som producerar högkvalitativ ljudutrustning såsom högtalare och hörlurar. JBL grundades 1946 av amerikanaren James Bullough Lansing som var en ljudtekniker och högtalardesigner, och han valde sina initialer JBL som namn för företaget. Idag ligger huvudkontoret i Los Angeles i USA och ägs av Harman International Industries som är ett dotterbolag till Samsung som kanske är mer bekant på den svenska marknaden. JBL har idag två marknader – JBL Consumer och JBL Professional, den förstnämnde vänder sig till privatpersoner och hemmamarknaden, medan den andra säljer produkter till företag, musikstudior, turnéljud, DJ:s, biografer etcetera.

JBL genom åren

I början av sin karriär började James Bullough Lansing att uppfinna ljudteknik för biografer, och även idag levererar JBL ljud till biografer världen över. Senare kom JBL att på 1950-talet att avancera och även införa bioljud i hemmet, detta skedde alltså redan innan färg-tv slog igenom. På 1960-talet fick rockmusikfestivalerna sin början och den mest kanske kände genom historien – den första Woodstockfestivalen 1969 hade självklart ljudanläggning från JBL. På 1980,- och 90-talen slog marknaden för hemmabiosystem verkligen igenom och inte helt otippat var det JBL som var den ledande leverantören. JBL var även det första företaget som skapade ljud som rör sig med dig – hörlurar och bärbara högtalare som man kan ta med sig, som är vattentäta och som man kan träna med. Man började även sätta in högtalare och ljudsystem från JBL i bilar, och Ford var det första bilmärket som använde sig av JBL. På 2000-talet har man använt högtalare från JBL till Super Bowl, the Grammy Awards och på ceremonin av FIFA World Cup 2002 i Seoul, Korea.

Modeller

Modeller

Att det finns många olika modeller av högtalare från JBL är inget snack om saken. Hemmahögtalare, hemmabiosystem, soundbars, utomhushögtalare, bärbara högtalare, vattentäta högtalare, röstaktiverade högtalare. Högtalare som tål svett och värme för den träningsaktiva, eller högtalare som tål vatten, kyla, snö och is för den badsugna eller äventyrliga. De flesta av JBL:S högtalare har trådlös strömning och styrs med Bluethooth eller Wi-Fi. Du kan till och med säga åt din JBL högtalare vad du vill att den ska göra, säga åt den att spela upp en speciell låt, eller att sätta på en ljudbok. Populära produkter enligt JBL:s hemsida är just nu JBL Flip 5 Eco Edition, en bärbar vattentät högtalare med 12 timmars speltid, som är tillverkad av 90% återvunnen plast. Eller JBL Partybox 310, en 240 watt kraftfull högtalare med en ljusshow som går i takt med musiken, bakgrundsbelysning som aktiveras i mörker och med partyljudeffekter såsom till exempel applåder om man vill köra karaoke. Partybox 310 har batteritid för 18 timmar, vill man festa längre än så kopplar man bara den till ett eluttag och man kan dansa vidare.  JBL har vunnit flertalet priser för sina högtalare, bland annat vann JBL 2018 EISA Award för ”Bästa mobila högtalaren”, 2019 vann deras EON ONE The Music & Sound Award for ”Bästa högtalaren 2019”, och 2020 blev JBL utnämnda till ”Bäst-i-klassen” på NAMM Show i Kalifornien.