Som jag skrev i förra inlägget så är fördelarna med att bygga en egen dator väldigt många. Du behöver inte kompromissa med någon komponent i datorn utan kan få den exakt enligt dina önskemål. Nackdelen med att göra detta är att, till skillnad mot en färdigbyggd dator, du inte har någon garanti för den färdigställda produkten utan bara för de enskilda komponenterna så skulle du få problem av något slag, då måste du själv identifiera vilken komponent det är som inte längre fungerar och då skicka in den till återförsäljaren för support. Men trots detta så är fördelarna betydligt fler än nackdelarna och jag skulle oavsett aldrig köpa mig en färdigbygg dator igen.
Komponenter som behövs
Så vad är det exakt man behöver för att bygga en komplett dator? Vilka komponenter krävs för att den ska bli komplett och vilka komponenter matchar eller fungerar med varandra? Är det första gången ni bygger en dator, då kan jag rekommendera att ni tittar på utbudet av färdigbyggda datorer och ser hur dessa är ihopsatta, då speciellt dataföretag listar de enskilda komponenterna som finns i datorn. Det största ”problemet” som kan uppstå är att man köper en processor som inte passar med moderkortet, att båda dessa har samma typ av slot (kontakt) så att de passar varandra.
De komponenter som behövs köpas är:
- Chassi (som allt monteras i)
- Power supply (som ger ström till alla komponenter)
- Moderkort (där allt monteras på)
- Processor (själva hjärtat i datorn)
- Minne (som gör det möjligt att hantera fler program samtidigt)
- Grafikkort (behövs så att ni får en bild på skärmen)
- Hårddisk (för att installera operativsystem och lagra information)
- CD/DVD spelare (så att ni kan läsa in och installera operativsystem)
- Chassifläkt (för att kyla utrymmet i datorn och förhindra överhettning)
Alla dessa produkter är hörnstenarna i en dator och behövs av en eller annan anledning så att resultatet blir en fullt fungerade dator. Sen vilka typer av komponenter, hur stora och antalet, de avgör ni själva och anpassar efter ert behov och vad syftet med datorn är. Ska ni ha en kombinationsdator som både klarar av att spela alla de senaste spelen men också hantera många program samtidigt, då är det viktigt att ni har ett bättre och snabbare grafikkort, en stor mängd minne och en relativt snabb processor. Denna typ av dator kräver i regel inte en stor mängd lagringsutrymme, vilket gör att en normalstor hårddisk mer än väl kommer att täcka allt behov.
Ska datorn primärt användas för arbete, som inte kräver en massa program samtidigt eller arbete med enorma filer, då behövs det inte längre ett avancerat grafikkort eller en enorm mängd minne. Ni kan istället välja ett något billigare grafikkort och en minnesmängd mellan 8–16 GB istället för 32gb+ som jag skulle rekommendera i en speldator. Jag skulle dock installera två hårddiskar, en så kallad Solid State Disc (SSD) som systemdisk som snabbar upp responstiden på datorn tillsammans med en dedikerad hårddisk för lagring av filer av olika slag. Då det inte finns ett större krav på avancerat grafikkort kan ni istället ta pengarna ni sparar här och investera i denna uppsättning av hårddiskar.