Detta är den andra och sista delen kring ämnet mediacenter, och hur ni som familj kan skapa er ett nätverk i hemmet som alla familjemedlemmar har tillgång till, där filmer, tv-program och annat kan nås utan att behöva ha en dator i varje rum. Bäst av allt, detta kan kosta dig under 4000kr.
Hårdvara fortsättning
I första delen gick jag igenom förslag på processor och moderkort. Nu är det dags för minnet och här har jag valt att använda Crucial DDR3L 1600MHz 8GB SODIMM sticka på 8GB för 669kr. Mer än tillräckligt för vad ni ska använda detta mediacenter till.
Som hårddisk tänkte jag använda en Seagate Barracuda 2TB 3.5 tum. Detta kommer ge dig mer än tillräckligt med utrymme för all din lagring. Skulle det ändå inte vara tillräckligt har du alltid möjligheten att utöka antalet hårddiskar framöver. Priset för denna landar på 849kr.
Som chassi blir det ett Phanteks Enthoo EVOLV ITX för 749 kronor. Det kommer att ha plats för allt du behöver och ytterligare utrymme om du nu skulle vilja installera fler hårddiskar.
Självfallet så har vi alla olika smak. Detta för mig uppfyller allt jag är ute efter och är stilrent, utan en massa extra finesser. Men hittar ni ett chassi som passar er bättre då ska ni absolut köpa det istället. Ni kan få ett Chieftec Compact series för låga 249kr där ni skulle spara 500 kronor jämfört med modellen jag valde. Uppåt finns det så klart inget stopp, då ni kan hitta chassin med riktigt enastående design men då kommer ni förstås att tvingas öppna plånboken betydligt mer. Det du bör kontrollera och se till att du har med i chassit när du köper det är ett nätaggregat. Det jag valde har inte det vilket gör att det tillkommer en kostnad på 449 kronor för detta.
Sen måste ni så klart också ha en CD/DVD läsare och återigen väljer ni det som passar er, om det ska vara en CD/DVD eller om den även ska kunna läsa Blu-Ray. Självfallet kommer priset att variera beroendes på vad ni är ute efter. En enkel DVD-brännare kan ni få för 289 kronor men väljer ni att lägga till Blu-Ray då hoppar priset upp till 649 kronor för en läsare, 799 kronor om ni vill ha en Blu-Ray brännare, något som i mina ögon är överflödigt.
Den totala kostnaden så här långt för systemet landar på strax över 3500 kronor. Då ska det tilläggas att jag inte har inkluderat ett operativsystem i priset. Har ni en licens hemma, kan ni använda er av denna istället för att köpa ett helt nytt operativsystem. Priset för Windows 10 i en 64-bit version landar på 1088 kronor.
Något som jag skulle köpa till, så att det blir enklare för er att ställa i ordning systemet och det är ett trådlöst tangentbord och mus. Microsoft Wireless Desktop 2000, ett set med både tangentbord och mus, går lös på 399 kronor, vilket gör att priset fortfarande landar under 4000 kronor, utan operativsystem inkluderat.